Διεθνής Διαγωνισμός Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2023


Η Saint-Gobain απένειμε τα βραβεία για τη 18η έκδοση του διεθνούς «Φοιτητικού Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής». Περισσότερα από 167 πανεπιστήμια από 30 χώρες συμμετείχαν σε ένα έργο για τη μετατροπή μιας συνοικίας της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. 

Η πρόκληση σε αυτόν τον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε σε στενή συνεργασία με τον δήμο της Λισαβόνας, ήταν να ανακαινιστεί ένα υπάρχον κτίριο για να επαναχρησιμοποιηθεί για μια νέα πολιτιστική δραστηριότητα, να αναπτυχθεί ένα νέο οικιστικό έργο και να δημιουργηθεί ένας σχεδιασμός του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου που να συνδέει αυτά τα κτίρια. 

Γενικότερα, ο στόχος του διαγωνισμού είναι να αναπτύξει ένα έργο με θετικό αντίκτυπο τόσο στους ανθρώπους  όσο και στον πλανήτη. Τα κτίρια πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και με  όσο το δυνατόν πιο κυκλικό τρόπο, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να συμβάλλουν στην ευημερία των ενοίκων δημιουργώντας υγιείς και άνετους χώρους διαβίωσης. 

«Στη Saint-Gobain, πιστεύουμε ότι τα κτίρια μπορούν και πρέπει να προσφέρουν βελτιωμένη άνεση, υγεία και ευεξία και ταυτόχρονα να μειώσουν το αποτύπωμά τους στο φυσικό μας περιβάλλον. Στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της περιορισμένης διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων και της αυξανόμενης αστικοποίησης, αυτό είναι το ακριβές νόημα του σκοπού μας: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ
Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες μας εργάζονται για την ανάπτυξη λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την προώθηση ελαφρύτερων και πιο βιώσιμων κατασκευών. Αλλά για να έχουμε πραγματικό αντίκτυπο, πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους στην κατασκευή, και αυτό είναι το νόημα του Διαγωνισμού Φοιτητών Αρχιτεκτονικής. Μέσω αυτού του διαγωνισμού, προσφέρουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να εργαστούν σε πραγματικά έργα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της βιώσιμης κατασκευής », δήλωσε ο Benoit BAZIN, Διευθύνων Σύμβουλος της Saint-Gobain. 

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε πολύ από την υψηλή ποιότητα των έργων που πρότειναν οι μαθητές. Κάθε χρόνο, το επίπεδο των έργων αυξάνεται με μεγαλύτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές πτυχές, όπως οι αξιολογήσεις κύκλου ζωής, ενώ ανταποκρίνεται στις λειτουργικές και χρηστικές πτυχές τους επίσης.